Hvor ofte må du vanne juletreet?

29/11/2022
mann fyller vann i juletrefot
mann fyller vann i juletrefot

Det viktigste du kan gjøre for å unngå at juletreet drysser tidlig, er å gi treet nok vann. Men hvor mye vann skal det ha?

Det er lite som bidrar like mye til julestemningen, som når den grønne, glitrende og høyst levende julegranen settes inn på hedersplassen i stuen i sin fineste prakt.

For at den skal holde seg slik så lenge som mulig, må du sørge for at den alltid har tilgang på vann. Har du tenkt på at et juletre i grunnen trenger akkurat det samme som en bukett med blomster? Et ferskt snitt i stilken (stammen, i dette tilfellet) og friskt vann.

Les også: Så lenge skal et jultre vare

Du trenger imidlertid ikke gi treet vann før du planlegger å ta det med inn i varmen. Grunnen til dette, er at når juletreet blir hugget har det ofte en god mengde vann lagret i stammen. Så lenge treet oppbevares utendørs, vil den lave temperaturen bidra til at juletreet er i en dvalelignende tilstand frem til det tas inn i varmen.

Når denne ofte kraftige temperaturstigningen skjer, er det imidlertid viktig at juletreet har tilgang på friskt vann, så ikke det slipper nålene sine.

Så ofte må treet ha vann

Det finnes ingen konkret fasit på hvor mye vann juletreet trenger, eller hvor ofte du må fylle på. Det kommer både an på hvor mye vann du har plass til i juletrefoten, og hvor tørst treet ditt er.

Som en tommelfingerregel bør du sjekke om treet fortsatt har vann i foten minst én gang daglig, kanskje også oftere de første dagene. Jo varmere det er i rommet der treet står, desto mer vann vil det sannsynligvis trenge også.

Den tradisjonelle norske granen er mer sårbar for vannmangel enn en edelgran, derfor opplever mange også at denne drysser lettere.

Dersom du glemmer å vanne og nålene begynner å slippe, er det som regel ikke mulig å stanse denne prosessen.

Les også: Unngå å gjøre disse 5 feilene med juletreet ditt

juletreselger skjærer friskt snitt i stammen på et juletre
juletreselger skjærer friskt snitt i stammen på et juletre

Kaldt eller varmt vann til juletreet?

Det har riktig nok ikke blitt forsket direkte på, men mange juletreeksperter deler en oppfatning om at varmt vann i juletrefoten rett etter at du har saget et friskt snitt i stammen, vil unngå at kvae siver ned og stivner på kuttflaten.

Stivnet kvae tetter porene i trestammen slik at treets evne til å ta til seg vann blir dårligere - så det er jo en viss logikk i dette rådet.

I vår familie har vi aldri praktisert kokende vann-rådet, men gir i stedet juletrærne jevnlig påfyll av romtemperert vann. Det starter vi med allerede et døgn før treet skal settes inn i stuen, for å hjelpe treet med akklimatiseringen.

Les også: Dette gjør du når du har kjøpt juletreet

Kullsyre i juletrevannet?

Det finnes mange ulike kjerringråd rundt hva som kan puttes i juletrevannet og ikke. Lite av dette er forsket på, og selv nøyer vi oss med lunket vann. Men dette er ulike tips og råd som andre kilder sverger til:

  • Sukkerbit
  • Blomstergjødningsmiddel
  • Sitronbrus
  • Kullsyrevann
  • Sitrondråper

Det som kan være greit å være bevisst på, er at vann tilsatt ekstra næring også kan fungere godt som næringskilde for andre organismer som finner veien ned i juletrefoten.

juletreselger Ole-Petter Sæby ved Frogner Kirke i Oslo
juletreselger Ole-Petter Sæby ved Frogner Kirke i Oslo

Ikke fjern barken på juletreet

Det er svært viktig å ha stor nok juletrefot, både for at treet hele tiden skal ha tilgang på friskt vann, men også for å klare å suge det til seg.

Dersom du må spikke til stammen for å få plass i foten, forsvinner også barken nederst. Det er nettopp mellom barken og veden at treet suger vann, derfor er det viktig at du ikke fjerner denne for å få plass i foten. Kjøp et tre tilpasset juletrefoten, eller en ny og større juletrefot tilpasset treet. 

Les også: Slik velger du den beste juletrefoten

Pynter du juletreet i begynnelsen av desember, eller venter du til nærmere jul? Selv om julen sies å vare helt til påske, gjelder ikke det nødvendigvis treet ditt.